COMUNICAT

 

 

            Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Brăila este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

La data de 19.05.2021, procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Brăila au solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila, arestarea preventivă a două persoane, cercetate īn calitate de inculpaţi, pentru săvārşirea infracţiunilor de tentativă la tālhărie, respectiv complicitate la tentativă la tālhărie.

 

Cererea a fost admisă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila, dispunāndu-se arestarea preventivă a celor doi inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Din materialul probator administrat īn cauză pānă la acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut că, īn data de 26.03.2021, īn jurul orelor 13.30, cei doi inculpaţi au urmărit-o pe persoana vătămată (aflată īn etate) pe o stradă din municipiul Brăila şi au abordat-o sub pretextul de a le oferi indicaţii cu privire la o anumită adresă. La un moment dat, primul inculpat, īn baza īnţelegerii prealabile cu cel de-al doilea inculpat, profitānd de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, a īncercat să īi sustragă acesteia poşeta, determinānd căderea victimei, īmprejurare īn care aceasta a suferit leziuni traumatice. Īn cadrul activităţii infracţionale arătate anterior, al doilea inculpat a asigurat locul comiterii faptei şi a acordat sprijin moral autorului.

 

Cercetările continuă īn vederea lămuririi tuturor īmprejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

 

Facem precizarea că īnceperea urmăririi penale, punerea īn mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.