COMUNICAT DE PRESĂ

 08.11.2021

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

            Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au solicitat  Tribunalului Brăila arestarea preventivă a  unei inculpate cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor în condiţii de violenţă în familie, prev. de art. 199 alin. 1 Cod penal în ref. la art. 32 alin. 1 Cod penal rap. la art. 188 alin. 1 Cod penal. Inculpata a fost reţinută în cauză pentru 24 de ore în data de 06.11.2021.

        Cererea a fost admisă de către Tribunalul Brăila, judecătorul de drepturi şi libertăţi dispunând arestarea preventivă a inculpatei   pentru  o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 07.11.2021 şi până la data de 06.12.2021 inclusiv.

 

            Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, au rezultat  următoarele:

Organele de urmărire penală au fost sesizate de către Spitalul Judeţean Brăila-U.P.U. cu faptul că un copilaş în vârstă de 1 an şi două luni a fost adus de către mamă şi concubinul acesteia, în stare gravă, respectiv în comă - Glascow III.

Datorită gravităţii stării copilaşului acesta a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” Bucureşti, unde s-a constatat că acesta prezenta:

- comă Glascow III; Sindrom Silverman sau sindromul copilului bătut/smucit

-leziuni cranio-cerebrale cu caracter înalt sugestiv pentru traumatism sever non-accidental; fragmente osoase detaşate, partial lizate occipital; fractură parieto-occipital dreapta; leziuni cerebrale ireversibile.

 

S-a constatat urmare cercetărilor efectuate că, în perioada septembrie-02.11.2021, inculpata a pus în primejdie gravă viaţa copilului prin exercitarea unor acţiuni dar şi inacţiuni  - loviri cu palma în zona corpului, cu palma puternic în zona capului, respective în zona cefei, acţiuni de smucire, zdruncinare puternică, lăsarea copilului singur în casă în patul adulţilor care nu avea grilaj de protecţie corespunzător unui copil de 1 an şi două luni care nu mergea ci doar se deplasa sprijinindu-se în mâini şi picioare, context în care acesta cădea din pat şi se lovea cu capul de pardoseala din beton acoperită cu mochetă, neacordarea îngrjirilor corespunzătoare din momentul în care a observat că minorul se simţea rău, refuzul

acesteia de a solicita ajutorul cadrelor medicale (solicitare ambulanţă, contactare medic de famile etc.) aceste ultime acţiuni fiind efectuate de către concubinul acesteia la observarea atitudinii sale pasive, care au condus la starea critică a copilului.

 

Informaţiile transmise de către personalul medical din cadrul instituţiei spitaliceşti care are în grijă copilul au arătat că şansele de supravieţuire ale copilului sunt aproape inexistente, prognosticul fiind rezervat întrucât creierul nu răspunde la stimuli.

 

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

 

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.