COMUNICAT DE PRESĂ

07.02.2023

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

         Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au solicitat Tribunalului Brăila arestarea preventivă a unui inculpat minor, în vârstă de 16 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor calificat, prevăzută de art.32 al.1 raportat la art.188 al.1 Cod penal  cu aplic. art. 113 alin. 2 Cod penal

        Cererea a fost admisă de către Tribunalul Brăila, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă dispunând emiterea mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul  minor pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 07.02.2023, orele 15:50 şi până la data de  08.03.2023, orele 15:50, inclusiv.

 

         Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, au rezultat  următoarele:

În după-amiaza zilei de 06.02.2023, persoana vătămată şi inculpatul, elevi la licee diferite din municipiul Brăila, urmare unei discuţii contradictorii generate de o relaţie de amiciţie cu o domnişoară, au hotărât să se întâlnească pentru clarificarea divergenţei existente.

 

În acest context, inculpatul minor i-a aplicat persoanei vătămate cu un corp tăietor înţepător lovituri active, repetate, cauzându-i leziuni localizate cranian şi toraco-abdominal, leziuni care au presupus intervenţia chirurgicală de urgenţă pentru salvarea vieţii. 

 

Conform concluziilor preliminare emise de către Serviciul Judeţean de Medicină Legal Brăila, persoana vătămată a prezentat un număr  de 5 plăgi înţepat-înjunghiate şi tăiate cu hemopneumotorax stâng şi disfuncţie respiratorie.

 

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii  penale.

 

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.