COMUNICAT DE PRESĂ

16.02.2023

 

Biroul de informare publică şi relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

La data de 16.02.2023, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila a solicitat Judecătoriei Brăila luarea măsurii arestării preventive faţă de un inculpat, cercetat pentru săvârşirea infracțiunilor de

·         viol, prevăzută de art. 218 alin. (1), alin. (3) lit. a), b), alin. (31) Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal (perioada 2021 – februarie 2023),

·         agresiune sexuală, prevăzută de art. 219 alin. (1), alin. (2) lit. a), b), alin. (21) Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal (perioada septembrie – decembrie 2021), ambele cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal. 

În fapt, s-a reținut că în perioada 2021 – februarie 2023, în baza aceleiași rezoluţii infracţionale, în repetate rânduri, profitând de imposibilitatea victimei de a-şi exprima consimţământul şi de antecedentul său, inculpatul a întreținut acte sexuale anale cu fiul său minor, în vârstă de 8 ani la debutul activității infracţionale, care se afla în îngrijirea sa.

De asemenea, în perioada septembrie – decembrie 2021, în baza aceleiași rezoluţii infracţionale, în repetate rânduri, prin folosirea de ameninţări şi prin punerea în imposibilitatea de a-şi exprima voința, profitând de antecedentul său, inculpatul a exercitat diferite acte de natură sexuală asupra fiului său minor, în vârstă de 14 ani la debutul activității infracţionale, care se afla în îngrijirea sa.

 

Solicitarea Parchetului a fost admisă de Judecătorul de drepturi şi libertăți din cadrul Judecătoriei Brăila, fiind dispusă arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 16.02.2023.

 

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a mijloacelor de probă, activități procesuale care nu pot, sub nicio formă, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.