COMUNICAT DE PRESĂ

 15.06.2023

 

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Brăila este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

La Parchetul de pe lāngă Tribunalul Brăila a fost īnregistrat un dosar penal īn urma unui denunţ formulat de către o persoană de sex feminin, care a sesizat faptul că un instructor auto i-a solicitat o sumă de bani pentru a o ajuta să promoveze proba de traseu īn vederea obţinerii permisului de  conducere, respectiv pentru a interveni pe lāngă funcţionarii publici din cadrul SPRCIV Brăila, cu privire la care a lăsat impresia că are influenţă pentru a-i determina pe aceştia să o promoveze la proba practică a examenului de obţinere a permisului de conducere auto, probă pe care aceasta urma să o susţină īn perioada imediat următoare.

Pentru a-i īntări convingerea că el are asupra funcţionarilor publici influenţa necesară pentru a-i determina să acţioneze īn scopul anterior menţionat, i-a transmis persoanei de sex feminin faptul că o va īnscrie personal la proba de traseu, iar banii solicitaţi vor merge mai departe.

Īn data de 15.06.2023 autorul a primit suma de bani solicitată de la martora denunţătoare.

Īn cauză a fost efectuată de către procurorii din cadrul Parchetul de pe lāngă Tribunalul Brăila şi organele de poliţie judiciară din cadrul D.G.A. – Serviciul Judeţean Brăila, acţiunea de prindere īn flagrant prevăzută de lege, instructorul auto fiind depistat după ce a primit suma de bani.

Totodată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Brăila efectuează cercetări īn vederea lămuririi cauzei sub toate aspectele şi stabilirii răspunderii  penale cu privire la infracţiunea prev. de art. 291 al.1 Cod penal.

Inculpatul a fost reţinut īn cauză pentru 24 de ore urmānd a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă Tribunalului Brăila.

Cercetările continuă īn vederea lămuririi tuturor īmprejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii  penale.

Facem precizarea că īnceperea urmăririi penale şi punerea īn mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.