COMUNICAT DE PRESĂ

 23.08.2023

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

          La data de 05.05.2023, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au solicitat Tribunalului Brăila arestarea preventivă a unui număr de 4 inculpaţi cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la omor calificat, prev. de art. 32 alin. 1 Cod penal rap. la art. 188 -189 alin. 1 lit. a şi h şi alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a Cod penal, solicitare admisă, inculpaţii aflându-se în continuare în arest preventiv.

         Urmare a cercetărilor efectuate în cauză, la data de 22.08.2023, procurorul de caz a dispus extinderea acţiunii penale faţă de alte patru persoane, după cum urmează:

 

-         D.N. pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la tentativă la omor calificat, prev. de art. 47 Cod penal rap. la art. 32 alin. 1 Cod penal rap. la art. 188 -189 alin. 1 lit. a şi h şi alin. 2 Cod penal,

-         A.M. pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativă la omor calificat, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 32 alin. 1 Cod penal rap. la art. 188 -189 alin. 1 lit. a şi h şi alin. 2 Cod penal,

-         A.E. pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativă la omor calificat, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 32 alin. 1 Cod penal rap. la art. 188 -189 alin. 1 lit. a şi h şi alin. 2 Cod penal,

-          M.C. pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 alin. 1 Cod penal,

 

Faţă de inculpaţii D.N. şi A.M. s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar la data de 23.08.2023 au fost propuşi pentru arestare preventivă la judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Brăila care a admis această propunere.

 

Totodată, faţă de inculpata A.E., dată fiind situaţia personală a acesteia, respectiv faptul că are în creştere un minor de şase săptămâni, a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

 

În fapt s-a reţinut că la data de 29.04.2023, autorii B.M.V., I.C., G.I. şi M.C.I. l-au atacat cu macete şi topoare pe persoana vătămată P.I. în mun. Brăila, provocându-i amputaţii la nivelul membrelor superioare, dar şi fracturi şi multiple plăgi la nivelul membrelor inferioare, al corpului şi al capului.

Pentru inculpatul D.N. s-a reţinut că a întreprins acţiuni de determinare a autorilor infracţiunii de tentativă la omor calificat pentru a ataca victima P.I., şi totodată, a exercitat activităţi de natură să înlesnească comiterea faptei dar şi scăparea autorilor.

Inculpaţii A.M. şi A.E., împreună, i-au ajutat pe cei patru autori să-şi asigure scăparea şi deplasarea la domiciliile lor după comiterea faptei.

 

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii  penale a tuturor persoanelor implicate.

 

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.