COMUNICAT DE PRESĂ

                                   anul  2024    luna   03   ziua 06

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila este împuternicit să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila-Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat în cursul zilei de azi, 06.03.2024, un număr de 12 percheziţii domiciliare, la sedii de firmă, puncte de lucru şi locuinţe în municipiile Brăila, Galaţi şi Tulcea, în cadrul a patru dosare penale care vizează săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în domeniul – munca la negru.

În fapt, din cercetările efectuate în cauze, a rezultat că, în perioada 2018-2020, patru societăţi comerciale, având ca obiect de activitate “Şcoli de conducere (pilotaj)” au angajat instructori auto/profesori de legislaţie rutieră cu normă întreagă (8 ore/zi) pe care i-au înscris în Registrul Naţional al Cursanţilor la nivelul Autorității Rutiere Române - A.R.R. în scopul de a beneficia de autorizaţiile legale necesare desfăşurării activităţilor pentru pregătirea teoretică şi practică a persoanelor înscrise pentru obţinerea permiselor de conducere.

Ulterior, şcolile de şoferi retrăgeau contractele individuale de muncă din bazele de date ale I.T.M şi întocmeau contracte de muncă cu timp parţial de lucru (2 ore/zi) contra unor sume de           150-200 de lei/fiecare angajat, astfel că taxa de şcolarizare plătită de cursanţi, respectiv 1700-2000 lei, nu era fiscalizată în totalitate.

Investigaţiile vizează un număr de 4 persoane fizice şi 4 persoane juridice, asupra cărora s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală, iar cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost identificate şi ridicate, în vederea probării activităţii infracţionale, sisteme informatice/medii de stocare ce vor fi supuse percheziţiilor informatice.

În cauză au fost identificate bunuri asupra cărora s-au dispus măsuri asigurătorii, respectiv sechestru aplicat pe imobile şi autoturisme aparţinând suspecţilor - persoane fizice, cu o valoare totală de apr. 900.000 lei.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 1.000.000 lei.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom oferi detalii suplimentare.

Precizăm că aceste activităţi nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.