COMUNICAT DE PRESĂ

07.03.2024

 

Biroul de informare publică şi relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

La data de 07.03.2024, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a solicitat Judecătoriei Brăila luarea măsurii arestării preventive faţă de un inculpat, cercetat pentru săvârşirea infracțiunii de proxenetism, prevăzută de art. 213 alin. (1), (2) Cod penal.

 

În fapt, s-a reţinut că în perioada noiembrie 2023 – martie 2024, prin folosirea metodei „loverboy”, respectiv prin simularea unei relații sentimentale şi sub premisa obţinerii de foloase patrimoniale pentru a-şi construi un viitor împreună, a determinat persoana vătămată să practice prostituția în diferite oraşe din România, a înlesnit practicarea prostituţiei prin închirierea de apartamente, publicarea şi plata anunțurilor pe un site de profil şi transportarea acesteia la diferiți clienți pe teritoriul României, după care a facilitat transportul acesteia într-un oraş european şi înscrierea acesteia la un club, unde a continuat să practice prostituţia, în tot acest timp folosind violenţe fizice şi verbale pentru a o determina să continue practicarea prostituţiei şi a obţinut în toată perioada foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi.

 

Solicitarea parchetului a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila, dispunând arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 07.03.2024.

 

Cercetările s-au desfășurat cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila – Serviciul Investigaţii Criminale.

 

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a mijloacelor de probă, activități procesuale care nu pot, sub nicio formă, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.