COMUNICAT DE PRESĂ

30.05.2024

 

           

Biroul de informare publică şi relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

La data de 30.05.2024, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a solicitat Judecătoriei Brăila luarea măsurii arestării preventive faţă de un inculpat, cercetat pentru săvârşirea infracțiunilor de proxenetism, prevăzută de art. 213 alin. (1), (2) Cod penal (perioada 2021 – aprilie 2024, o persoană vătămată) şi proxenetism, prevăzută de art. 213 alin. (1), (2) Cod penal (aprilie - mai 2024, a doua persoană vătămată).

 

În fapt, s-a reţinut că începând cu anul 2012, până în luna aprilie 2024, a determinat şi a înlesnit practicarea prostituţiei de către prima persoană vătămată, în diferite state europene, a folosit violenţe fizice şi verbale pentru a o determina să continue practicarea prostituţiei şi a obţinut în toată perioada foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi.

De asemenea, în perioada aprilie – mai 2024, prin folosirea metodei „loverboy”, respectiv prin simularea unei relații sentimentale şi sub premisa obţinerii de foloase patrimoniale pentru a-şi construi un viitor împreună, a determinat a doua persoană vătămată să practice prostituția într-un stat european, respectiv i-a asigurat transportul, i-a închiriat o locuință şi a creat anunțuri publicitare pe site-urile de profil, după care au revenit în România, unde a înlesnit practicarea prostituţiei în diferite oraşe prin închirierea de apartamente şi publicarea anunțurilor, folosind violenţe fizice şi verbale pentru a o determina să continue practicarea prostituţiei şi a obţinut în toată perioada foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi..

 

Solicitarea parchetului a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila, dispunând arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 30.05.2024.

 

Cercetările s-au desfășurat cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila – Serviciul Investigaţii Criminale.

 

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a mijloacelor de probă, activități procesuale care nu pot, sub nicio formă, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.