COMUNICAT DE PRESĂ

30.05.2024

 

           

Biroul de informare publică şi relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

La data de 30.05.2024, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a solicitat Judecătoriei Brăila luarea măsurii arestării preventive faţă de un inculpat, cercetat pentru săvârşirea a două infracțiuni de încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie, una în formă continuată,  una prevăzută de art. 47 alin. (1) din Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi cealaltă prevăzută de art. 47 alin. (1) din Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal (trei acte materiale).

 

În fapt, s-a reţinut că, la datele  de 13.05.2024 (un act material) şi 16.05.2024 (trei acte materiale), inculpatul a încălcat măsurile dispuse printr-un ordin de protecţie emis de către Judecătoria Brăila, respectiv obligaţia de a păstra o distanţă de cel puţin 200 de metri faţă de persoanele vătămate şi faţă de locuinţa acestora, precum şi interzicerea oricărui contact cu aceştia, în sensul în care a pătruns în domiciliul acestora, în interiorul căruia se aflau cele doi şi a purtat un dialog cu una dintre persoanele vătămate.

Solicitarea parchetului a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila, dispunând arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 30.05.2024.

 

Cercetările s-au desfășurat cu sprijinul Poliţiei Municipiului Brăila – Biroul Proximitate.

 

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a mijloacelor de probă, activități procesuale care nu pot, sub nicio formă, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.